Cum o să fie România muzeu

Nu putem da reset la veața în țărișoară că nu se poate. Altfel, absența patriotismului și a skillurilor/nevoii de socializare, ar face să ne fie foarte ușor să ne mutăm vizuina. Dar așa-i filmul, deci stăm.

Drept urmare, mă stresez maxim pe tema viitorului bursucii pentru că nah, evoluția zice că dacă ai procreat, să te asiguri că făptura ajunge la rândul ei, bine mersi, la vârsta optimă pentru reproducere.

Deci mă agit mai ceva ca o dezordine bipolară în capul unei broaște țestoase. Că oare cum o fi peste cinșpe ani, că educația, că îmbătrânirea populației, că roboții, că machine learning (bine, astea ultimele nu prea cred că se aplică în pesede land).

Așa am dat de un raport publicat de PwC despre forța de muncă a viitorului. Îl găsești aici. Poate ar putea arunca și tanti Olguța un ochișor, dacă s-a demachiat aseară și n-o ustură de la smochi aiz. Bine, raportul e pe gratis, deci nu prea e rost de para-para, așa că nu știu ce să zic.

Oricum, iată cum vede PwC lumea/munca în 2030, după ce s-au uitat adânc în puțu’ gândirii și au mai întrebat și vreo 10.000 de fraieri cam ce părere au.

Lumea roșie

Inovația va fi ca scrolatul pe feisbuc și insta acum – dacă nu știi cum, (aproape) nu exiști.
În lumea asta, totul va fi o cursă înspre mai bun, mai jjjmecher, mai cul. Nu de alta, dar ca să se vândă. Așa că pe piața muncii vor fi tari doar cei care vor ști să se reinventeze. Adică cei care nu se vor aștepta ca de la sculer matrițer să fie făcuți sculer matrițer șef doar pentru că au semnat condica cu pixul cel bun suficient timp. Asta înseamnă că vor fi tot timpul cu un pas înaintea industriei – pentru că, de fapt, vor inventa industria, oricare ar fi ea, din mers. Adică un fel de machine learning, dar pentru oameni, după cum pricep eu – sau cum face feisbuc când crede că știe ce mă interesează și tot îmi dă sponsorizate, iar dacă eu o dau la întors, mă atacă pe flanc cu ceva related.

Și ne dă drept exemplu o damă care se plimbă prin lume, în timp ce socializează, aleargă și muncește virtual, făcând ceva ce se numește innovative design în 3D printing. (prea mult deja pentru Olguța, mă gândesc).

Lumea albastră

E despre corporația mare și rea, avidă de profit (nu zic ei așa, interpretez eu) care taie și spânzură carne de imigrant. Cum ar veni corporația se pogoară într-o universitate din India, unde alege 2-3 genii locale. Băieții sunt atât de fericiți că au fost mântuiți încât dau din coadă să primească implanturi care să-i facă și mai deștepți, și iau pastile ca să fie și mai eficienți. Totul sub ochiul vigilent și binevoitor al mamei corporații. Copiii au ce mânca, compania are ce toca, win-win, fericire maximă.

Lumea verde

După ce mor niște milioane de fraieri, într-un final, totul devine despre ecologie, sustenabilitate, impact social. Right! Și marmotele învelesc mai departe ciocolata. Dar să sumarizez mai departe. Cică oamenii buni tot greu vor fi de găsit și vor fi atrași tot de recompensele financiare generoase (noooo, nu m-aș fi gândit), dar și de valorile angajatorului (smile). Jobul pe viață reintră în scenă.

Ca exemplu ne prezintă o tanti care s-a udat toată când i s-a oferit un job într-o companie cu ale cărei valori rezona. În plus, e super încântată că urmează să meargă în concediu ca să facă fapte bune – compania îi dă două săptămâni plătite pe an pentru un ‘concediu altruist’. Clar, după ce știm noi până acum despre specia noastră, fix așa va fi!

Lumea galbenă

În lumea asta toți sunt un fel de filosofi zen. Trăiesc sănătos, colaborează mai ceva ca sfinții în icoane, fabrică proteze miraculoase, și își ‘numără carbonul’ (adică au grijă să nu râgâie prea mult că dăunează stratului de ozon).

Lăsând glumele mele proaste la o parte, e evident, în oricare dintre scenarii că omul care va munci în 2030 va trebui să fie mult mai flexibil, inovativ, mai prezent, mai implicat, mai educat să evolueze decât cel de acum. Astfel de oameni, dacă ne uităm în jur, în Românica e foarte puțin probabil să apară în număr suficient ca să schimbe ceva până la următoarea glaciațiune. Cum va fi pe tărâmul unde a păscut miorița și calul lui Mihai Viteazu? Ipoteza mea e că va fi muzeu. Aici vor veni filosofii zen, pastilații obsedați de performanță, ultra ecologiștii, inovatorii din viitorul tehnologizat și virtualizat să se uite ca într-o dioramă la muzeu la fraierii care tot la ghișeu vor plăti taxele pentru că a picat sistemul.

Pfff, parcă m-a lovit depresia!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: