Nu, papucii de casă chiar nu contează!

În anul întâi de facultate, la unul dintre primele cursuri de introducere în lingvistică, domnul Vîlcu, unul dintre cei mai tari profi pe care i-am avut, ne-a spus o chestie pe care n-am s-o uit niciodată. Ne-a zis să nu lăsăm rutina să ne stoarcă de viață (poate nu a folosit cuvintele astea, dar eu așa am priceput); concret ne-a zis că dacă mergem în fiecare zi la serviciu pe același drum, să încercăm măcar să schimbăm trotuarul.

Mi se pare unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-am primit vreodată.

Rutina e drăguță, e așa, ca o fată mare care vrea musai să o iei: nu te contrazice, nu are păreri, sau dacă le are, le știi, că sunt afișate la avizier, nu plânge, nu râde dacă nu trebuie, stă când îi zici să stea; sau cum o să fie roboții înainte să se răzvrătească.

Dar tot ca roboții, rutina o să te trezești într-o bună zi că, dacă o lași, îți dă una în moalele capului de paralizezi. Și pe urmă te tâmpești. Și pe urmă umbli așa pe drum, o carcasă goală, mirosind a naftalină și panicat că trebuie să treci strada.

Așa că schimbă trotuarul! Schimbă mașina, schimbă pasta de dinți!

Dacă nu, în scurt timp, rutina te va ataca pe flanc. Vei începe să te stresezi dacă pâinea nu s-a prăjit la fel pe ambele părți, dacă femeia de la meteo n-a ghicit vremea cum trebuie, dacă oamenii care au venit la tine refuză să-și pună papucii de casă.

Doar pentru că tu ești defect și ai rămas blocat într-o buclă spațiu-timp în care oamenii poartă obligatoriu papuci de casă, nu înseamnă că noi restul trebuie să facem la fel!

Advertisements

One thought on “Nu, papucii de casă chiar nu contează!

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: