Braconierul cu scula mică

În general, printre animale, în luptele pentru teritoriu, femele, hrană, câștigă individul cu materialul genetic mai bun: are coada mai stufoasă, cântă mai frumos, e mai inteligent sau mai puternic. Logic, da?

Din păcate acțiunea nu se petrece așa în filmul lui Sapiens (sau nu întotdeauna).

Să-l luăm pe Gigel. E urât, cam tembel, are patru clase, dinții stricați și o nevastă pe care o bate tot la două zile și o fute cam la săptămână, depinde cum îi iese treaba la păcănele. El nu răspunde la lecția cu evoluția pentru că are ajutor social și alocații după copii. Deci, singurul loc unde tre’ să se înfoaie în pene, e la birtul din sat.

Sau Costel, de pildă. Costel ar fi copil bun, doar că o are mică. Asta e o problemă care te afectează grav pentru că duce și la sindromul pantalonilor transparenți. Adică lui Costel i se pare că toată lumea i-o vede ce mică e. De unde rezultă că Costel (!) se simte obligat să arate că de fapt el e un bărrrbat verde, puternic și (probabil) amărui (cu un flavour ușor de cârnaț’ trandafir). Normal ar fi să se ia de un altul, să și-o ia pe cocoașă dacă ăla e mai tare, să plece cu coada între picioare și să văduvească generațiile următoare de zestrea lui genetică. Dar nu, fiind un evoluat, cocoțat sus de tot în lanțul trofic, Costel chinuie animale mici – înfometează o pisică, schingiuiește un cățel, terorizează un copil, sau braconează un cerb (s-a întâmplat recent în Fundu Moldovei). În societatea evoluatului Costel, faptul că el e miiic de tot nu-l împiedică să se reproducă.

Dimpotrivă, Costelii și Gigelii au umplut lumea de progenituri mici și chinuite, care vor crește învățând că e ok să strivești ce poți, chiar dacă (sau mai ales dacă) nu e o amenințare.

Când Costel sau Gigel își iau lumea-n cap și fac pe interesanții, ar trebui ca legea, acest mecanism artificial care pe alocuri ar trebui să completeze Evoluția, să le dea peste bot și să le explice să stea în banca lor. Doar că, probabil, și legea o are mică.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: