Cade! Dă-te, mă, că cade!

Agale, fără greață, fără frică, poporul își vede de ale lui. Netulburat, neînfricat. Normal. Viața decurge lin și previzibil, pe sistemul ‘n-ai, domle ce să faci!’ sau ‘lasă-mă să te las’. Mai o sărmăluță, mai un grătărel, mai o bericică sau o sălățică, mai o zi liberă, și iată că viața trece, ajungem la senectute și, înțelepți, îi putem critica pe cei care încă n-au avut norocul să supraviețuiască atât de mult fără să facă nimic.

După această uvertură poetico-mioritică, să vă spun de unde m-a lovit damblaua: e dimineață și dau să intru la Auchan; dintr-o dată, pornește o sirenă. O voce de femeie explică ceva mai mult sau mai puțin inteligibil, ideea principală e că trebuie să părăsim incinta, să ne îndreptăm spre cea mai apropiată ieșire, fără panică, bla bla.

În jur, seninătate completă. Ca panseluțele la soare, clienții continuă fotosinteza, ca și cum femeia aia din megafon și sirena ar fi din alt film.

Vă zic, ăștia, Buddha, Dalai Lama, niște diletanți! Dacă seninătatea netulburată în fața pericolului are un nume, acela e cumpărătorul-de-la-auchan.

M-am întors, am plecat, ca o oaie cuminte ce mă aflu. Pe când ajung în parcare, surpriză! Netulburații aveau dreptate. Sirena s-a oprit, viața, cumpărăturile și fotosinteza au continuat. Probabil fusese un exercițiu. La care nu a exersat nimeni nimic pentru că în afară de mine și vreo două babe panicate, nimeni nu s-a deranjat.

Dar dacă chiar era ceva? Acuma probabil netulburații apăreau scrum la televizor pe o targă, strigând că lor nu le-a zis nimeni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: