Groapa cu melancolie

Ne declarăm, se pare, un popor nefericit. În ultimul studiu Eurobarometer doar 13% dintre respondenții români au fost total de acord cu afirmația “în general, mă consider o persoană fericită”. Cel mai mic procent din UE. Bine, 46% au fost moderați, adică au fost de acord, dar nu foarte. Probabil pe sistemul că dacă îți merge prea bine poate te pârăște cineva. Pe de altă parte, 28% au zis că nu sunt nici în acord, nici în dezacord cu afirmația. Probabil, ăștia 28% erau deja în Nirvana, o puneau de un grătărel la iarbă verde, sau n-au înțeles întrebarea că era prea simplă.

Da’ totuși, cum, mă, în țara asta frumoasă, care are munți pe lângă care și Everestul pălește de rușine ca o fată mare la măritat, în țara asta care are o mare mai mare decât cel mai mare ocean, unde codrul e frate bun cu cetățeanul, unde sunt atâția sfinți că dacă i-ar impozita Veorica ne-am muta toți la Monaco în huzureală și n-ar mai trebui să ne donăm pensiile întru propășirea familiei domniei sale, în țara asta mitică, zic, oamenii e nefericiți? Cum se poate așa ceva??

Să fie de la sărăcie?

Păi, măi pensionarule care lăcrimezi de după niște ochelari zgâriați că nu-ți ajung banii de pastile, ce-ți trebuie mătăluță chimicalele alea? Nu știi că Big Farma e o conspirație pusă la cale de infamul Iohannis, răufăcătorul din statul paralel și neprieten tocmai ca să-ți ciordească banii de înmormântare?

Sau de la stres?

Măi, patronule de firmă care te plângi de taxe, timbre fiscale, ghișee, formulare și alte acatiste, ia mai taie din pretenții, că imediat vine economia de piață peste tine cu o multinațională-n cer și cu una-n pământ de te adună pe urmă Anafu cu grebla de pe jos. Nu mai bine îl asculți, îl aprobi și-l votezi pe tătuca, carele e cel mai mare între feudali și poate te căpătuiești cu un cuibar sigur și călduț de bugetar?

O fi ceva nevroză de-asta de mămică hipsteriță că-n țara asta copilul ei oricât ar fi de minunat și oricâtă quinoa ar mânca tot n-are cum să se facă cercetător, medic, astronaut sau fizician dacă nu vrea să o dea pe pită cu slană pe urmă? Păi, mămico, ia nu mai investi în cărți educative, și dă-o dracu’ de nutriție, bagă-l p-ăla micu pe șaorma tradițională cu semințe și pufuleți în fața televizorului, și ai să vezi cum devine de la sine un manelist de succes. Ai să vezi în ce azil mișto o să te bage după aia.

Sau să fie așa, un spleen baudelairian, o deprimare de baci mioritic care numa’ nu poate ieși din groapa cu melancolie? A, stai, că groapa e cu gunoi, găleți roșii rămase de la alegeri, bucăți de borduri, niște resturi de autostradă, cărțile studenților la medicină plecați în Germania, de-astea. Uite, ce bine că nu se reciclează la noi, că eram compost acuma!

Advertisements

2 thoughts on “Groapa cu melancolie

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: