Copilul și manualul lui de instrucțiuni

Copilul. Copilul trebuie spălat, hrănit, educat, tratat, învățat, evaluat, judecat, terorizat.

El trebuie să înțeleagă că mami și tati au făcut niște eforturi supraomenești să-l conceapă (nu e ușor, să nu credeți că e ușor să dai din cur la orizontală, mai ales dacă ești obosit, te doare spatele, sau ai ceva alcool la bord). Mami și tati sunt niște ființe extraordinare care și-au sacrificat câteva minute prețioase, o cantitate apreciabilă de fluide corporale și mai ales multă materie cenușie (de care, să fim serioși, nu dispun în mod nelimitat) ca să-l facă pe el, copilul. L-au produs în lumea (și țara) asta minunată, ce alt dar mai de preț să-i fi făcut? Să-l încurajeze să exploreze când vrea să se joace cu pământ? Detergentul e scump și ei nu de-asta l-au făcut, să spele după el. Să-l asculte și să-l înțeleagă când nu are chef să facă ceva? Doar adulții au voie să nu aibă chef, pentru că ei știu mai bine. Să-l învețe să facă singur, în așa fel încât să se simtă autonom, puternic, independent? Păi ce, nu sunt desene animate pentru asta?

Copilul nu are voie să stea aici, să meargă acolo, să facă aia, să ia ailaltă, să mănânce x (dar trebuie să mănânce y), să strige, să vorbească, să întrebe, să asculte, să încerce, să se aventureze, să plângă, să strige, să facă. Nu, nu, nu!

El trebuie să stea cuminte și liniștit ca un ficus în ghiveci. Nu, ca un cactus, că ăla nu trebuie nici udat. Trebuie să asculte de părinți ca televizorul de telecomandă. Trebuie să fie curat și imaculat ca un perete proaspăt văruit, fără o urmă. Trebuie să înțeleagă că mami și tati sunt obosiți și stresați, că n-au chef, că ce fac ei e muuult mai important decât ce face el, și deci trebuie lăsați în pace. Că dacă uneori tati și mami îi mai aplică câte un pansament cu tough love după ceafă e numai și numai pentru că el, copilul, e defect și ei n-au găsit nicăieri în instrucțiunile lui de folosire un buton de mute, reset, back, undo, ceva.

Și-am încălecat pe-o mătură, și v-am lăsat să vă faceți programarea la psiholog că e târziu și poate nu mai găsiți locuri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: